Caută pe acest blog

30 august 2011

Groapa de gunoi electronic a lumii


In mahalaua de langa capitala Ghanei ajung zeci de tone de deseuri electrocasnice saptamanal.


Langa Accra, capitala Ghanei, se afla Agbogbloshie: o suburbie care gazduieste una dintre cele mai mari gropi de reziduuri electronice din lume. Aici sunt munti de calculatoare, televizoare, imprimante, telefoane mobile stricate, aduse mai ales din Statele Unite si Europa Occidentala. In fiecare saptamana ajung aici 25 de containere de deseuri. Localnicii numesc zona “Sodoma si Gomora”.
Ghana a devenit astfel una dintre cele mai noi destinatii pentru deseurile electronice, urmand tristul exemplu al unor tari ca India, Pakistan sau Nigeria sau, mai demult, China. Groapa de gunoi este destul de animata: circa 3.000 de oameni, majoritatea copii, cauta sa stranga tot ce se poate recicla. Ca sa poata scoate aluminiul sau cuprul, trebuie sa dea foc deseurilor, iar incendiile devin uneori incontrolabile. Pentru unu-doi euro pe zi, copiii stau si cate 12 ore sa caute prin mormanele de deseuri. Stiu ca fumul pe care il respira este foarte toxic, dar spun ca au nevoie de bani.

Pentru un kilogram de cupru, copiii primesc un euro, pe piata neagra. Pentru un kilogram de aluminiu sau de bronz 50 de centi.



Alte fotografii gasiti aici.
Sursa: thedailybeast.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu